Υλικά συνταγής
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. κακάο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 180 γρ. σπορέλαιο
- 250 ml γάλα καρύδας
- 1 φλ. ζεστό στιγμιαίο καφέ [έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη]
- 2 βανίλιες
- 60 ml λικέρ [προαιρετικά]
- Για την επικάλυψη:
- 175 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125 ml γάλα καρύδας
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο ή με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με κακάο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ.
- Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10′ μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την επικάλυψη: Βάζουμε βάζουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.