[*][*]
Υλικά συνταγής
- Για τη βάση:
- 480 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ ή άλλα μπισκότα βουτύρου επιλογής σας
- 1 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο + 3 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- Για τη γέμιση cheesecake:
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα από το ψυγείο
- 2 φλ. τσαγιού μαλακό τυρί κρέμα πλήρες λιπαρών
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2/3 φλ. τσαγιού έτοιμη καραμέλα γάλακτος ή σπιτική (δείτε συνταγή εδώ) [*]
- Για την επικάλυψη:
- 1 φλ. τσαγιού Νουτέλα ή Μερέντα
- 1/2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα φουντούκια ελαφρώς καβουρδισμένα
[*]
Εκτέλεση συνταγής
- Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί/φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρους 23 εκ. και στρώνετε τη βάση της με χαρτί κουζίνας.
- Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο multi ή τα βάζετε σε πλαστική σακούλα και τα θρυμματίζετε με πλάστη. Τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα υγρό μείγμα. Το ρίχνετε στο ταψί και το στρώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το με τα χέρια σας στη βάση του ταψιού και στα τοιχώματα σε ύψος τουλάχιστον 4-5 εκ. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει μέχρι να να ετοιμάσετε τη γέμιση.
- Για τη γέμιση cheesecake: Ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε μεγάλο μπολ και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και “στέκεται” καλά. Προσθέτετε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μισή καραμέλα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά.
- Ρίχνετε το μείγμα cheesecake στο ταψί πάνω από τη μπισκοτένια βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του με μια μαρίζ και από πάνω ρίχνετε σε διάφορα σημεία του cheesecake την υπόλοιπη καραμέλα γάλακτος. Παίρνετε ένα μαχαίρι και το “στροβιλίζετε” τη καραμέλα ώστε να απλωθεί η καραμέλα δημιουργώντας “κύματα” καραμέλας στην επιφάνεια.
- Για την επικάλυψη: Ζεσταίνετε τη Νουτέλα ή Μερέντα στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μαλακώσει και γίνει σχετικά ρευστή για να μπορέσετε να την απλώσετε εύκολα πάνω από το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε από λίγη νουτέλα σε πολλά διάφορα σημεία πάνω στο cheesecake. Με την ανάποδη ενός κουταλιού, ενώνετε τη νουτέλα ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο στρώμα νουτέλας πάνω από το cheesecake.
- Αν προτιμήσετε τα φουντούκια καβουρδισμένα θα τα βάλετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαντικής ουσίας, και θα τα καβουρδίσετε σε μέτρια φωτογραφία, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλουν ελαφρώς το άρωμά τους ή τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 φούρνο για 10 λ. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβετε. Διαφορετικά τα ψιλοκόβετε χωρίς να τα καβουρδίσετε και διακοσμείτε περιμετρικά, γύρω γύρω, το cheesecake σας, πάνω από τη Νουτέλα.
- Βάζετε το cheesecake σας στο ψυγείο και το αφήνετε από 1 ώρα αν βιάζεστε να σερβίρετε, μέχρι και 1 βράδυ για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί καλά. Το ξεφορμάρετε, το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε αμέσως.
[*][*]Πηγή