[*][**][*]
Υλικά συνταγής
- 1 ποτήρι λάδι (½ ελαιόλαδο+½ ηλιέλαιο ή περισσότερο ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού + ½ πορτοκαλιού το ξύσμα
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
- 2-2 ¼ περίπου ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ + 1 κοφτή κ.γ. σόδα διαλυμένη μέσα σε λίγο από το χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
- 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
[*]
Εκτέλεση συνταγής
-
Με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός κτυπάμε καλά το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού (κρατάμε λίγο χυμό για να διαλύσουμε τη σόδα) μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα, (όσο πάρει, προκειμένου να έχετε ένα σχετικά υδαρές μείγμα) [*] και όλα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταφίδες και τα καρύδια, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες [**] και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο πυρέξ 20×30 εκ. (ή αντίστοιχο στρογγυλό) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λ (βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο).
-
Βγάζουμε τη φανουρόπιτά μας από το φούρνο και μόλις κρυώσει τη πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.
[*][*]Πηγή