Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 200 ml χυμό πορτοκάλι
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 1 φλ. τσαγιού καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
  • μπόλικη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 28 εκ. περίπου) το πασπαλίζετε με αλεύρι, το “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τη φανουρόπιτα εκτός από το αλεύρι (και φυσικά τη ζάχαρη άχνη) και τα ανακατεύετε καλά με αυγοδάρτη ή με το μίξερ σε μικρή ταχύτητα. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας ή χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα ζύμης. 
  3. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε με μια σπάτουλα την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ ή μέχρι ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. 
  4. Βγάζετε τη φανουρόπιτά σας από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τη πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αφού τη “διαβάσει” ο ιερέας τη κόβετε σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε πασπαλίζοντάς τη, προαιρετικά, με περισσότερη ζάχαρη άχνη. 

Πηγή