Υλικά συνταγής
- 1 κιλό ταχίνι βανίλια
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα
- 200 γρ. γλυκόζη
- 10 ml νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ταχίνι και την βανίλια, τα ανακατεύετε με σύρμα χειρός και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε τη γλυκόζη, τη ζάχαρη και το νερό, τα τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι το σιρόπι/καραμέλα να φτάσει στους 120-125 βαθμούς.
- Μόλις φτάσει στους επιθυμητούς βαθμούς αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά, ρίχνετε λίγο από το σιρόπι στο μείγμα με το ταχίνι και ανακατεύετε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ενσωματωθεί ρίχνετε σιγά-σιγά σε δόσεις και το υπόλοιπο σιρόπι μέσα στο μείγμα με το ταχίνι ανακατεύοντας διαρκώς μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτετε στο μείγμα τα 150 γρ. από τα αμύγδαλα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνετε μια ορθογώνια φόρμα διαμέτρου 30×12 εκ., τη λαδώνετε καλά, αδειάζετε μέσα τα υπόλοιπα 50 γρ. αμύγδαλα που περίσσεψαν και από πάνω το χαλβά.
- Απλώνουμε το χαλβά ομοιόμορφα στη φόρμα, ισιώνετε με την επιφάνειά του, καλύπτετε τη φόρμα με μεμβράνη και αφήνετε τον χαλβά σας για τουλάχιστον 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να στερεοποιηθεί. Μόλις στερεοποιηθεί τον ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς τον σε πιατέλα και τον σερβίρετε.