Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά συνταγής

  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο (ή 1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
  • 2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι, 1 ½ ποτήρι χονδρό και 1/2 ποτήρι ψιλό
  • 2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, χονδροκομμένα και καβουρδισμένα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • Κανέλα σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τα γαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε το σιρόπι για 5 λ, κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε τη κανέλα και τα γαρύφαλλα.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταίνετε . Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι και το καβουρδίζετε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα αμύγδαλα, ρίχνετε το σιρόπι και συνεχίζετε να ανακατεύετε.
  4. Μόλις το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι έτοιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα για 10 λ και αφήνετε το χαλβά να «ξεκουραστεί».
  5. Μεταφέρετε το μείγμα του έτοιμου πλέον χαλβά σε φόρμα κέικ ή σε μικρά ατομικά φορμάκια και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζετε για να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας. Αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με κανέλα και λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.

Πηγή