Υλικά συνταγής
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο (ή 1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
- 2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι, 1 ½ ποτήρι χονδρό και 1/2 ποτήρι ψιλό
- 2 ½ ποτήρια νερού ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, χονδροκομμένα και καβουρδισμένα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- Κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τα γαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε το σιρόπι για 5 λ, κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε τη κανέλα και τα γαρύφαλλα.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταίνετε . Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι και το καβουρδίζετε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα αμύγδαλα, ρίχνετε το σιρόπι και συνεχίζετε να ανακατεύετε.
- Μόλις το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι έτοιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα για 10 λ και αφήνετε το χαλβά να «ξεκουραστεί».
- Μεταφέρετε το μείγμα του έτοιμου πλέον χαλβά σε φόρμα κέικ ή σε μικρά ατομικά φορμάκια και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζετε για να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας. Αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με κανέλα και λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.