Υλικά συνταγής
- 1 κούπα σπορέλαιο [όχι τελείως γεμάτη]
- 2 κούπες κορν φλάουερ τελείως γεμάτες
- 4 κούπες ζάχαρη τελείως γεμάτες [3 για το γλυκό + 1 για τη καραμέλα]
- 4 κούπες κρύο νερό τελείως γεμάτες
- 1 κούπα ξηρούς καρπούς χονδροκομένους αρεσκείας σας
- προαιρετικά αρωματικά [κανέλα, γαρύφαλο, μαχλέπι, θυμάρι, μέλι, ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού]
- προαιρετικά ζάχαρη για καραμελωμένη κρούστα στο φούρνο
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη 1 κούπα σπορέλαιο (όχι τελείως γεμάτη, 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος), τις 2 κούπες κορν φλάουερ, τις 3 κούπες ζάχαρη και τις 4 κούπες νερό, όλες τελείως γεμάτες. Ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθεί το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη.
- Βάζετε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στο μάτι να ζεσταθεί. Αρχίζετε να προσθέτετε λίγη, λίγη, σταδιακά τη 1 κούπα ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καεί στο πάτο της κατσαρόλας. Φροντίζετε να προσθέτετε λίγη ποσότητα, να λιώνει και μετά άλλη λίγη, πάντα ανακατεύοντας γρήγορα, και μόλις λιώνει να προσθέτετε εκ” νέου άλλη λίγη μέχρι να τελειώσει η 1 κούπα και η ζάχαρη να έχει γίνει μια λεία κρέμα στο χρώμα της καραμέλας. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να πάρει ο χαλβάς το ωραίο χρώμα και το άρωμα της καραμέλας.
- Μόλις λιώσει, σε αυτό το σημείο, προσθέτετε το μείγμα με το κορν φλάουερ με μια κίνηση στη κατσαρόλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα. Μόλις βάλετε το κρύο μείγμα η λεία κρέμα ζάχαρης θα καραμελώσει. Μη σας φοβίσει, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όσο ανακατεύετε το μείγμα θα πήζει και η καραμέλα θα λιώσει και θα ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από τη κατσαρόλα.
- Τη βγάζετε από το μάτι της κουζίνας προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και αρωματικά της αρεσκείας σας και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν πλήρως. Αδειάζετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα ή πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού.
- Προαιρετικά, για να κάνετε στο χαλβά μια καραμελωμένη κρούστα: Πασπαλίζετε την επιφάνεια του χαλβά μέσα στη ταρτιέρα ή το πυρέξ, με ζάχαρη κρυσταλλική. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200 βαθμούς και βάζετε το χαλβά στο επάνω ράφι. Αφήνετε 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει και κάνει μια καφέ κρούστα η ζάχαρη.