Υλικά συνταγής

  • Για τα μπισκοτάκια
  • 225 γρ. βούτυρο γάλακτος αγελάδας, ανάλατο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ¾ φλ. τσαγιού (220 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλ. τσαγιού (30 γρ.) κορν φλάουρ
  • Για το γλάσο
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος light (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
  • 1/4-1 κ.γ. εκχύλισμα μέντας ή βανίλιας ή άλλο επιλογής σας (προαιρετικά)
  • μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μπισκοτάκια: Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα μπισκότα σας, έχετε ήδη αφήσει το βούτυρο έξω από το ψυγείο ώστε να έχει μαλακώσει πολύ καλά. Στρώνετε 2 ταψιά που να χωράνε στο ψυγείο σας με χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ρίχνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς και γίνει λείο. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε να ανακατεύετε με το χέρι για 1 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουν και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε αυτό το στάδιο η ζύμη θα είναι λίγο σφιχτή. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη μερικές φορές με τα χέρια σας μέχρι να έχετε αρκετά λεία ζύμη. 
  4. Πλάθετε τη ζύμη πρώτα σε σχήμα μπάλας και μετά πασπαλίζετε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας σας με λίγο ακόμα αλεύρι. Τοποθετείτε επάνω το μείγμα μπάλας και το πιέζετε με τα χέρια σας προς τα κάτω ώστε να έχετε έναν σχεδόν επίπεδο δίσκο.
  5. Με την βοήθεια ενός πλάστη και πασπαλίζοντας ελαφρώς με αλεύρι τη ζύμη, την “ανοίγετε” σε μεγάλο φύλλο πάχους 1 εκ. Μετά κόβετε τη ζύμη σε σχήμα δέντρου με αντίστοιχο κουπάτ και τα τοποθετείτε στο έτοιμο ταψί. Ξαναζυμώνετε και ανοίγετε σε “φύλλο” τη ζύμη που περισσεύει όσες φορές χρειαστεί μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  6. Τοποθετείτε τα “δεντράκια” προσεκτικά στα ταψιά και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Μπορείτε να τα αφήσετε έως και 24 ώρες. Πριν τα βγάλετε από το ψυγείο προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  7. Ψήνετε τα μπισκοτάκια σας στον προθερμασμένο φουρνο για 12-16 λ ή μέχρι αρχίσουν να χρυσίζουν στις άκρες τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. 
  8. Σημείωση: Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος που κόψατε τη ζύμη, από το μέγεθος του κουπάτ που χρησιμοποιήσατε και φυσικά από τον φούρνο σας. Μετά τα 12 λ ψησίματος θα τα παρακολουθείτε συχνά μέχρι να ψηθούν. 
  9. Για το γλάσο: Σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, τη κρέμα γάλακτος και το 1/4 εκχύλισμα μέντας ή βανίλιας (αν χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμα) και τα ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  10. Το γλάσο σας πρέπει να είναι σχετικά παχύρευστο αλλά ακόμα να “χύνεται”. Αν είναι πολύ πηχτό προσθέστε σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά, λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος μέχρι να πετύχετε την ιδανική υφή.
  11. Δοκιμάστε το γλάσο και αν απαιτείται προσθέστε λίγο ακόμα εκχύλισμα. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχετε ένα γιορτινό χρωματιστό γλάσο.
  12. Κρατήστε κάθε μπισκότο από την άκρη του και βυθίστε την επάνω επιφάνειά του στο γλάσο, φρονίζοντας όλη η επιφάνεια του μπισκότου να αγγίζει το γλάσο. Τραβήξτε το μπισκότο προς τα πάνω, έξω από το γλάσο, και αφήστε το περίσσιο γλάσο να στάξει στο μπολ.
  13. Όταν το γλάσο σταματήσει να στάζει, γυρίστε το μπισκότο με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω και κάντε ένα απαλό τίναγμα για να αρχίσει το γλάσο να ρέει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα μπισκότα και αφήνετε το γλάσο να στεγνώσει για 20-30 λ. 

Πηγή