Ανάλαφρο γλυκό ψυγείου με ροδάκινα

Υλικά συνταγής

  • Για τη μπισκοτένια βάση:
  • 1½ φλ. τσαγιού θρυμματισμένα μπισκότα τύπου Πτι Μπερ
  • 100 γρ. (6 υπερπλήρης κ.σ.) βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • Για τη γέμιση:
  • 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 1/2 φλ. τσαγιού + 3 κ.σ. (χωριστά) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική 
  • 220 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 ροδάκινα φρέσκα ή από κονσέρβα στραγγισμένα αν δεν είναι στην εποχή τους

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μπισκοτένια βάση: Μεταφέρετε σε μπολ 1½ φλ. ψιλο-θρυμματισμένα στο μούλτι μπισκότα, προσθέτετε το αλάτι, τη σκόνη κανέλας και γαρίφαλου και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε με ένα πιρούνι μέχρι να βραχούν τα μπισκότα.
  2. Κρατάτε 2 κ.σ. από το μπισκοτένιο μείγμα για να γαρνίρετε στο τέλος το γλυκό σας και το υπόλοιπο το αδειάζετε σε ένα τετράγωνο βουτυρωμένο ταψάκι 22 ή 23 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα, πατώντας το ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού, στη βάση του.
  3. Για τη γέμιση: Καθαρίζετε τα ροδάκινα, πετάτε τα κουκούτσια τα κόβετε σε κομματάκια και τα απλώνετε σε πιατέλα με μπόλικο απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν. Αλλάζετε το χαρτί και αναποδογυρίζετε τα ροδάκινα να στραγγίξουν και από την άλλη πλευρά. 
  4. Εν τω μεταξύ, ρίχνετε σε μπολ τη κρέμα γάλακτος, τις 3 κ.σ. ζάχαρης και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το μαλακό τυρί κρέμα και το ½ φλ. ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί καλά η ζάχαρη και αφρατέψει το μείγμα.
  5. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε σταδιακά τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το μείγμα τυριού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Μην τα ανακατέψετε πολλή ώρα γιατί θα χάσει η σαντιγί τον “αέρα” της και δεν θα έχετε ένα αφράτο μείγμα. 
  6. Για τη συναρμολόγηση: Ρίχνετε στο ταψάκι, πάνω από τη μπισκοτένια βάση, λίγο λιγότερο από το μισό μείγμα κρέμας σαντιγί-τυριού και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω στρώνετε ισομερώς τα κομματάκια ροδάκινου. Κρατάτε μερικά κομματάκια ροδάκινου για να τα σερβίρετε μαζί με το γλυκό σας ή να το γαρνίρετε μαζί με το μείγμα μπισκότων.
  7. Πάνω από τα ροδάκινα απλώνετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα τυριού-σαντιγί, ισιώνετε την επιφάνειά της και από πάνω πασπαλίζετε το μείγμα μπισκότων που κρατήσατε και προαιρετικά κομματάκια ροδάκινου. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες ιδανικά για 1 βράδυ. 

Πηγή