Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 360 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τη γέμιση:
  • 250 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 140 γρ. φουντούκια τριμμένα στο multi
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • Για το κράμπλ επικάλυψης:
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος φρέσκο 
  • 90 γρ. καρύδια τριμμένα στο multi
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κράμπλ επικάλυψης: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Το σκεπάζετε με μια διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  2. Για τη γέμιση: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Το αφήνετε και αυτό στην άκρη. 
  3. Για το κέϊκ: Λιώνετε  το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα χτυπάτε τα αυγά με τη καστανή ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. 
  4. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνετε το μείγμα αλεύρι-μπέϊκιν χτυπώντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με διάμετρο 26-28 εκ. Αδειάζετε στη φόρμα το 1/3 της ζύμης και από πάνω πασπαλίζετε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Ρίχνετε από πάνωακόμα 1/3 από τη ζύμη και πασπαλίζετε την υπόλοιπη ποσότητα από τη γέμιση. Τέλος, στρώνετε την υπόλοιπη ποσότητα από τη ζύμη και καλύπτετε την επιφάνεια με το κραμπλ.
  6. Ψήνετε τη βασιλόπιτά σας, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στον αέρα φούρνο, για 1 ώρα και 10λ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. Ελέγχετε στο μισάωρο και αν έχει “πάρει” χρώμα η επιφάνεια τη σκεπάζετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και τη ξεφορμάρετε. Τη “στολίζετε” και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Πηγή