Γαλατόπιτα με σοκολατένια βάση

Υλικά συνταγής

  • Για τη σοκολατένια ζύμη:
  • 100 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 40 γρ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένο 
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Για τη γαλατένια γέμιση:
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα φόρμας 
  • 3 αυγά χτυπημένα (2+1 χωριστά)
  • 1 κ.γ. σκόνη βανίλιας 
  • 1/2 κ.σ. σκόνη κανέλα 
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σοκολατένια ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Τέλος ρίχνετε και το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη. Πλάθετε την έτοιμη ζύμη σε μπάλα, τη τυλίγετε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Για τη γαλατένια γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ρίχνετε 2 φλ. τσαγιού (400 ml) από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας, χωρίς να αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Προσθέτετε στο μπολ με το ζεστό γάλα το αλεύρι και το κορν φλάουρ, ανακατεύετε καλά με σύρμα ενσωματωθούν και αδειάζετε το μείγμα αυτό στη κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που είναι στη φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
  4. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα 2 χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά και διαρκώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος ρίχνετε τη σκόνη βανίλιας, τη σκόνη κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ισομερώς. 
  5. Για τη γαλατόπιτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ελαφρώς μια ταρτιέρα με διάμετρο βάσης 24 εκ. ή ένα ρηχό ταψάκι ιδίας διαμέτρου. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και, με τον πλάστη, τη πλάθετε σε στρογγυλό “φύλλο” διαμέτρους 26 εκ. περίπου και πάχους 0,5 εκ. 
  6. Στρώνετε το στρογγυλό “φύλλο” ζύμης στη βουτυρωμένη ταρτιέρα καλύπτοντας καλά τη βάση και τα τοιχώματα. Αδειάζετε από πάνω τη γαλατένια γέμιση, ισιώνετε την επιφάνεια και περιχύνετε από πάνω, στην επιφάνεια της γαλατόπιτας, το τρίτο επιπλέον χτυπημένο αυγό. Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ ή μέχρι να χρυσίσει καλά η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή (όχι καυτή).

Πηγή