Υλικά συνταγής

  • 5 μέτρια προς μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κ.σ. γλυκόζη
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • 2 ½ φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τα πορτοκάλια, τρίβοντας τη φλούδα τους με σφουγγάρι, τα μεταφέρετε σε κατσαρόλα και προσθέτετε νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει καλά. Βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και βράζετε τα πορτοκάλια μέχρι να μαλακώσουν. Σε αυτό το διάστημα βρασίματος θα πρέπει να αλλάξετε τουλάχιστον 3 φορές το νερό τους και να το αντικαταστήσετε με φρέσκο καυτό νερό.
  2. Μόλις μαλακώσουν τα πορτοκάλια, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό. Στη συνέχεια κόβετε το καθένα σε 4 κομμάτια (ή αν προτιμάτε σε 8 κομμάτια) και μετά, με ένα μαχαιράκι ή ψαλίδι, κόβετε το σκληρό μέρος που έχει στο κέντρο του το πορτοκάλι. Τα τυλίγετε και τα στερεώνετε με μια οδοντογλυφίδα για να πάρουν το κλασικό σχήμα.
  3. Σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και τα 2 ½ φλ. τσαγιού νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, για 5 λ περίπου ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  4. Μετά ρίχνετε στο σιρόπι τα ρολάκια πορτοκαλιών και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. (Για να ελέγξετε πότε “έδεσε” το σιρόπι δείτε πιο κάτω τη Σημείωση Νο.3).
  5. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό μέσα στη κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια, αφού βγάλετε τις οδοντογλυφίδες,  μπορείτε να τα μεταφέρετε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα (δείτε εδώ πως θα αποστειρώσετε τα βάζα) και να τα φυλάξετε στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή