Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. τσαγιού χυμός μανταρινιού, φρεσκοστυμμένος
  • 4 μανταρινιών το ξύσμα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα του κέικ τη πασπαλίζετε με αλεύρι, τη τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 7 λ περίπου για να ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως. 
  3. Χαμηλώνετε λίγο ακόμα τη ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια προς χαμηλή, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ το χυμό μανταρινιού με το αλεύρι, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  4. Αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε το μείγμα για 45-50 λ περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ βγει στεγνό και καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο και το μεταφέρετε, αναποδογυρίζοντάς το σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. 

Πηγή