Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 670 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 550 γρ. ζάχαρη 
  • 310 γρ. γάλα
  • 250 γρ. ηλιέλαιο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 6 αυγά
  • 20 γρ. (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
  • 5 κ.σ. κακάο
  • Για το σιρόπι
  • 580 γρ. ζάχαρη
  • 980 γρ. νερό
  • Για το γλάσο
  • 300 γρ. κουβερτούρα 52%, ψιλοκομμέν
  • 150 γρ. γάλα πλήρες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με σύρμα. Μετά προσθέτετε το ηλιέλαιο, το ενσωματώνετε πολύ καλά, ρίχνετε και το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί. 
  2. Κοσκινίζετε πάνω στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 25×35 εκ. περίπου και το ψήνετε προσθερμασμένο στους 175 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 45 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
  3. Όταν είναι έτοιμο το κέικ σας το βγάζετε από το φούρνο και μετά ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι, κόβετε οριζόντια το επάνω μέρος του κέικ που έχει φουσκώνει προκειμένου να ισιώσετε την επιφάνειά του (δείτε στο βίντεο). Το μεταφέρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν το σιροπιάσετε.
  4. Για το σιρόπι: Ρίχνετε σε μια κατσαρολίτσα το νερό και τη ζάχαρη, τα ανακατεύτε και τα αφήνετε να βράσουν για 2 λ από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός τους. Το αποσύρετε από τη φωτιά και σιροπιάζετε αμέσως με το καυτό σιρόπι το κρύο κέικ. Το αφήνετε στην άκρη για τουλάχιστον 10-15 λ να απορροφήσει καλά το σιρόπι του. 
  5. Για το γλάσο: Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα σε ένα πυρίμαχο μπολ, προσθέτετε και το γάλα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο ρευστό σοκολατένιο γλάσο. Απλώνετε ομοιόμορφα το γλάσο στην επιφάνεια του γλυκού σας και μόλις κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε. 
  6. Σημείωση:  Η δόση κουβερτούρας και γάλακτος για το γλάσο είναι διπλή, αν θέλετε λιγότερο γλάσο κάντε τη μισή. Επίσης για να εισχωρήσει καλύτερα και γρηγορότερα το σιρόπι στο γλυκό σας μπορείτε πριν το σιροπιάσετε να το τρυπήσετε σε αρκετά σημεία με οδοντογλυφίδα. 

Πηγή