Μπακλαβάς νηστίσιμος με φιστίκια Αιγίνης και σιρόπι μελιού

Υλικά συνταγής

  • 18 φύλλα κρούστας (τα 3 ολόκληρα + 15 κομμένα σε διαστάσεις 35×23 εκ.)
  • 350 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα, χοντροκομμένα
  • 50 γρ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
  • 8 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική (3 + 5 κ.σ. χωριστά)
  • 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 220 ml ελαιόλαδο
  • Για το σιρόπι: [*]
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2/3 φλ. τσαγιού μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπλέντερ βάζετε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τις 3 κ.σ. ζάχαρης και τα χτυπάτε μέχρι να θρυμματιστούν σε μικρά κομματάκια, με προσοχή να μη γίνουν τρίμμα. (Αν τα θρυμματίσετε σε μούλτι τότε θα αναμίξετε σε μπολ ολόκληρα τα φιστίκια και τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και μετά θα τα θρυμματίσετε σε δόσεις).
  2. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ προσθέτετε τις υπόλοιπες 5 κ.σ. ζάχαρη, τη τριμμένη φρυγανιά, τη κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντας τα καλά. Τα αφήνετε στην άκρη. 
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς και λαδώνετε 1 ταψί με διάμετρο βάσης 33×23 εκ. περίπου. Στρώνετε στη βάση 1 από τα 3 ολόκληρα φύλλα διπλωμένο, το ραντίζετε με ελαιόλαδο και από πάνω στρώνετε 5 από τα κομμένα φύλλα ραντισμένα καλά με ελαιόλαδο ένα ένα. 
  4. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα το μισό μείγμα φιστικιού και το καλύπτετε επαναλαμβάνοντας τις στρώσεις φύλλων αρχίζοντας με 1 ολόκληρο διπλωμένο, ράντισμα και στη συνέχεια με τα άλλα 5 φύλλα ραντισμένα με ελαιόλαδο ένα ένα.
  5. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο μισό μείγμα φιστικιού. Τελειώνετε με το 3ο ολόκληρο διπλωμένο φύλλο ραντισμένο με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 5 κομμένα φύλλα στρωμένα από πάνω ραντισμένα ένα ένα με το ελαιόλαδο. [**]
  6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπακλαβά διαγώνια (αρχίζοντας από τη πάνω αριστερή γωνία διαγώνια προς τη κάτω δεξιά γωνία) και συνεχίζετε το κόψιμο παράλληλα στις 2 πλευρές της πρώτης κοπής. Γυρίζετε το ταψί από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε αντίστοιχα το κόψιμο για να έχετε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Εναλλακτικά τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Περιχύνετε στην επιφάνειά του το υπόλοιπο ελαιόλαδο που σας περίσσεψε. 
  7. Ψήνετε το μπακλαβά σας για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και γίνει τραγανό. Το αφαιρείτε από το φούρνο, ξαναχωρίζετε κόβοντας καλά με μαχαίρι τα κομμάτια, εκεί που ήδη τα έχετε κόψει, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
  8. Για το σιρόπι: 15-20 λ περίπου πριν βγάλετε το μπακλαβά σας από το φούρνο φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό τη ζάχαρη και το μέλι και τα ανακατεύετε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνετε να βράσει για 8-10 λ περίπου από το σημείο βρασμού μέχρι να μειωθεί και πήξει ελαφρώς.
  9. Περιχύνετε λίγο λίγο το καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια και μέσα στα κοψίματα. Αφήνετε το μπακλαβά σας να κρυώσει καλά και να ρουφήξει όλο το σιρόπι. Μην τον βάλετε στο ψυγείο γιατί με την υγρασία θα χάσει τη τραγανή υφή του.

Πηγή