Πανεύκολο Εκμέκ κανταΐφι

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση κανταΐφι:
  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. ψίχα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης, χοντρο-κοπανισμένα
  • 1 μικρή φρυγανιά, κοπανισμένη μαζί με τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κανέλα σκόνη 
  • 80 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κυβάκια + επιπλέον λιωμένο για άλειμμα ταψιού
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • ½ μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής Βανίλια (ΓΙΩΤΗΣ)
  • 400 ml γάλα
  • Για τη σαντιγί:
  • 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36 % λιπαρά, κρύα από το ψυγείο [*]
  • 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
  • Για γαρνίρισμα:
  • αμύγδαλα φιλέ και κερασάκια γλασέ (προαιρετικά), για γαρνίρισμα

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα ½ λεμονιού και τη κανέλα και τα βράζετε, σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνετε το σιρόπι σας να σιγοβράσει για 10 λ. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει. 
  2. Για τη βάση κανταΐφι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα  στρογγυλό 26 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση ή αντίστοιχο ορθογώνιο. Αφρατεύετε το φύλλο κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο σας χέρια και απλώνετε το μισό στη βάση του ταψιού. 
  3. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα κοπανισμένα, μαζί με τη φρυγανιά, αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης, τη ζάχαρη και τη σκόνη κανέλας και τα ανακατεύετε καλά. Κρατάτε το ¼ της ποσότητας του μείγματος φιστικιού για γαρνίρισμα και το υπόλοιπο ¾ της ποσότητας το πασπαλίζετε ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο κανταΐφι. 
  4. Πάνω από τους ξηρούς καρπούς στρώνετε το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι, το πιέζετε ελαφρώς με τα χέρια σας προς τα κάτω και στην επιφάνειά του  σκορπίζετε ομοιόμορφα βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. 
  5. Ψήνετε το φύλλο στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 2-3 λ να “σταθεί” και μετά το σιροπιάζετε ζεστό ρίχνοντας το κρύο σιρόπι κουταλιά-κουταλιά για να πάει παντού. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να “πιεί” καλά το σιρόπι του. 
  6. Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ετοιμάζετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τη στρώνετε ομοιόμορφα πάνω στο κρύο φύλλο κανταΐφι. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. 
  7. Για τη σαντιγί: Βάζετε σε καθαρό μπολ τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί με υφή γιαουρτιού που να “στέκεται”.
  8. Στρώνετε ομοιόμορφα τη σαντιγί με σπάτουλα ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής, πάνω από τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, πασπαλίζετε με ¼ μείγμα φιστικιού που κρατήσατε και επιπλέον, προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου και κερασάκια γλασέ. Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε. 

[*][*]Πηγή