Υλικά συνταγής

  • Για το σάμαλι
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 340 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 20 αμύγδαλα χωρίς φλούδα
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα, τριμμένη
  • Για το σιρόπι
  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 ml νερό
  • 1/2 λεμονιού το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σάμαλι: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα 2 ειδών σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το γιαούρτι μαζί με τη ζάχαρη, τα ανακατεύετε και μετά αδειάζετε, σε δόσεις το μπολ με τα 2 σιμιγδάλια μέσα στο μπολ με το γιαούρτι ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Στη συνέχεια μεταφέρετε το παραπάνω μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×20 εκ. και ισιώνετε την επιφάνειά του. Το χαράσσετε σε κομμάτια μεγέθους και σχήματος που επιθυμείτε και στο κέντρο κάθε κομματιού τοποθετείτε ένα αμύγδαλο. Το αφήνετε 10 λ στην άκρη να σταθεί.
  3. Μετά το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αέρα για 30-40 λ. Το βγάζετε από το φούρνο χαράσσετε ξανά τις ήδη υπάρχουσες γραμμές και το σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι καυτό. 
  4. Για το σιρόπι: Λίγο πριν βγάλετε το σάμαλι από το φούρνο φτιάχνετε το σιρόπι σας γιατί θα σιροπιάσετε καυτό το γλυκό με καυτό σιρόπι. Ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα, τα ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός και βράζετε για 10 λ σε μέτρια φωτιά.
  5. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο και χαράξετε τα κομμάτια το περιχύνετε αμέσως, όπως είναι καυτό, με το καυτό σιρόπι λίγο λίγο για να το απορροφήσει όλο. Αφήνετε το σάμαλι ένα βράδυ ή μέχρι να κρυώσει τελείως και απορροφήσει πλήρως το σιρόπι. Το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε.

Πηγή