Υλικά συνταγής

  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα
  • 1 κουτί (400 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 55% κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. σκόνη κακάο
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα, προαιρετικά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Στρώνετε με πλαστική μεμβράνη ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 εκ. Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαντική ουσία, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, για 2 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα και βγάλουν το άρωμά τους. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  2. Σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ ρίχνετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και το ζαχαρούχο γάλα και τα βάζετε σε μπεν μαρί (πάνω σε κατσαρολίτσα με νερό που κοχλάζει σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην ακουμπά το νερό στο μπολ με τα υλικά) και τα ανακατεύετε ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έχετε ένα λείο, ομογενοποιημένο, σοκολατένιο μείγμα. 
  3. Προσθέτετε στο μείγμα το εκχύλισμα βανίλιας, τη σκόνη κακάο και το αλάτι και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν. Το αποσύρετε από τη φωτιά και σε αυτό το σημείο μπορείτε, προαιρετικά, να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή ακόμα και ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και να τα ανακατέψετε να ενσωματωθούν ισομερώς. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνειά του, πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνειά του τα καβουρδισμένα καρύδια και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί καλά. Στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια αρεσκείας σας και το σερβίρετε. 

Πηγή