Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 5 αυγά μεγάλα
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. κόκκους στιγμιαίου καφέ + 2 κ.σ. νερό
  • 3/4 φλ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
  • 1 μεγάλη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • Για την Ganache (Γκανάς) σοκολάτας
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά
  • 1 φλ. τσαγιού σταγόνες κουβερτούρας
  • ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού / φρουί γλασέ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Στρώνεστε λαδόκολλα στη βάση ενός ταψιού με διαστάσεις 23×33 εκ. και αλείφετε με βούτυρο τα τοιχώματά του. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.
  2. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν πολύ και πάρουν ένα σχεδόν λευκό χρώμα. Βγάζετε το κάδο του μίξερ από τη βάση του. Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύετε τον καφέ σε κόκκους μέσα σε 2 κ.σ. νερό και τον ρίχνετε μέσα στα αυγά.
  3. Προσθέτετε τη μαρμελάδα και το γιαούρτι και με μια σπάτουλα τα ενσωματώνετε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
  4. Μετά κοσκινίζετε το μείγμα ξηρών υλικών, σε μικρές παρτίδες μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη, πάντα με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις για να μην χάσει τον “αέρα” του το μείγμα αυγών και να διατηρηθεί όσο πιο αφράτο γίνεται.
  5. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στο ταψί που έχετε ετοιμάσει και ισιώνετε την επιφάνειά του απλώνοντάς του ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του, ειδικά στις άκρες του. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λ ή μέχρι να κάνει μια καλή, σφιχτή κρούστα η επιφάνειά του. Το ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  6. Για τη Γκανάς σοκολάτας: Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά. Μόλις δείτε τις πρώτες φουσκαλίτσες κοχλασμού την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και τη μεταφέρετε σε πυρίμαχο μπολ. Προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια εντελώς λεία σοκολατένια γκανάς.
  7. Την βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί λίγο, ελέγχοντάς τη συχνά ώστε να μην πήξει τελείως αλλά να είναι ελαφρώς ρευστή για να μπορέσετε να την απλώσετε εύκολα πάνω στο κέικ.
  8. Απλώνετε τη γκανάς, με την βοήθεια μιας σπάτουλας, σε όλη την επιφάνεια του κέικ σας (δείτε στο βίντεο). Μετά κόβετε το γλυκό σας σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και διακοσμείτε κάθε κομμάτι με φρουί γλασέ ή με ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού.
  9. Σημείωση: Για τις ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού, στη συνταγή προτείνεται να φτιάξετε απλά και γρήγορα τις φέτες, χωρίς να τις βράσετε πρώτα για να ξεπικρίσουν, προκειμένου να έχουν λίγη “πίκρα” από τη γεύση από τη φλούδα του πορτοκαλιού, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η γλυκύτητα του κέικ.
  10. Κόβετε μερικές λεπτές μικρές φέτες πορτοκαλιού και ετοιμάζετε ένα σιρόπι ζάχαρης με 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη και 1/3 φλιτζάνι νερό. Βάζετε το σιρόπι να σιγοβράσει σε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη μετά προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνετε για 4-5 λ. Τις βγάζετε από το τηγάνι τις μεταφέρετε σε σχάρα να στραγγίσουν και να κρυώσουν και μετά τις βάζετε στο γλυκό σας. Προαιρετικά τις καλύπτετε με κρυσταλλική ζάχαρη.

Πηγή