Σοκολατένιο ρολό με γέμιση πραλίνας και φράουλας (Video)

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα καφέ (προαιρετικά)
  • 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
  • Για τη γέμιση πραλίνας με σαντιγί
  • 370 γρ. πραλίνα φουντουκιού Μερέντα, Nutella ή άλλη επιλογής σας
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο (112 γρ.), καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού παχύρευστη κρέμα γάλακτος, πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά, κρύα
  • 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένες φρέσκες φράουλες 
  • επιπλέον κακάο σκόνη για πασπάλισμα του παντεσπανιού 
  • 1/2 φλ. γλυκό κρασί ή 1/2 φλ. ή 1/2 φλ. σιρόπι φράουλας με αλκοόλ, ή 1/2 φλ. απλό σιρόπι ζάχαρης (βράζετε 130 γρ. νερό με 130 γρ. ζάχαρη και προαιρετικά 4-5 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι, για 3 λ από την ώρα βρασμού)
  • Για την επικάλυψη
  • επιπλέον φρέσκες φράουλες για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί διαστάσεων 33×46 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Ρίχνετε τα αυγά και την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε, σε δυνατή ταχύτητα, για 7-9 λ ή μέχρι να έχετε ένα σχεδόν λευκό, παχύ και ογκώδες μείγμα. Μετά προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας (και του καφέ) και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
  3. Αφαιρείτε τον κάδο από το μίξερ και αρχίζετε να κοσκινίζετε, σταδιακά, λίγο τη φορά το μείγμα αλευριού μέσα στο μείγμα αυγών και ανακατεύτε με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω μέχρι επάνω φροντίζοντας να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Το απαλό ανακάτεμα θα βοηθήσει να διατηρηθεί το μείγμα αφράτο.
  4. Αδειάζετε το έτοιμο μείγμα του παντεσπανιού μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του και ειδικά στις άκρες και γωνίες του ταψιού. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 18-20 λ ή μέχρι να “σφίξει” η επιφάνειά του. 
  5. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο “περάστε” ένα μαχαίρι η σπάτουλα ανάμεσα στα τοιχώματα του ταψιού και του παντεσπανιού για να ξεκολλήσει από το ταψί. Αμέσως, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι πασπαλίζετε το επάνω μέρος του παντεσπανιού με σκόνη κακάο. 
  6. Τοποθετείτε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας πάνω στο κέικ και μετά αναποδογυρίζετε απαλά το παντεσπάνι σε μια σχάρα. Αφαιρείτε την λαδόκολλα, πασπαλίζετε το παντεσπάνι με κακάο και από την άλλη πλευρά και αμέσως, όσο είναι ζεστό το τυλίγετε με απαλές κινήσεις σε ένα σφιχτό ρολό. (Δείτε στο βίντεο την όλη διαδικασία).
  7. Αφήνετε το ρολό ή πάνω σε σχάρα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει εντελώς ή το βάζετε στην κατάψυξη να κρυώσει, σταθεροποιηθεί και πάρει το σχήμα του ρολού γρήγορα. 
  8. Για την γέμιση πραλίνας σαντιγί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και την πραλίνα και τα χτυπάτε για 2-3 λ ή μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες, αφράτο, ομογενοποιημένο μείγμα. Μετά προσθέτετε και την παγωμένη (φροντίστε να είναι πολύ κρύα) κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα, για 1/2 λεπτό.
  9. Μετά σταματάτε το χτύπημα, “ξύνετε” με μια μαρίζ τα τοιχώματα του κάδου, για να πέσουν μέσα στον κάδο τα υπολείμματα κρέμας, και συνεχίζετε το χτύπημα, σε υψηλή ταχύτητα για άλλο 1-1,5 λ περίπου ή μέχρι να έχετε ένα πηχτό μείγμα που να “στέκεται” και σχηματίζει κορυφές. Μην το χτυπήσετε πολύ γιατί θα φύγει ο “αέρας” του και θα “ξεφουσκώσει”.
  10. Για την συναρμολόγηση: Ξετυλίγετε με απαλές κινήσεις το κρύο παντεσπάνι και με ένα πινέλο υγραίνετε ελαφρώς το κέικ με το σιρόπι επιλογής σας. Στη συνέχεια κρατάτε 1 φλ. τσαγιού από την κρέμα γέμισης πραλίνας-σαντιγί, και την υπόλοιπη την στρώνετε ομοιόμορφα σε μια σπάτουλα στην επιφάνεια του παντεσπανιού.
  11. Απλώνετε από πάνω, σε μια ομοιόμορφη στρώση, τις ψιλοκομμένες φράουλες και στη συνέχεια ξανατυλίγετε το παντεσπάνι, απαλά αλλά σταθερά σε ρολό με τον ίδιο τρόπο. Τοποθετείτε μια ρηχή πιατέλα σερβιρίσματος στο τέλος του ρολού και “κυλίστε’το από το σημείο που το τυλίγετε κατευθείαν μέσα στην πιατέλα (Δείτε στο βίντεο ακριβώς πως γίνεται).
  12. Για την επικάλυψη: Μεταφέρετε το 1 φλ. κρέμας πραλίνας-σαντιγί, που κρατήσατε στην άκρη, μέσα σε σακούλα ή κορνέ ζαχαροπλαστική και δημιουργείτε ροζέτες στην επιφάνεια του κορμού. Γαρνίρετε με φρέσκες φρέσκες φράουλες. Συνιστούμε να βάλετε το γλυκό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρετε!

Πηγή