Σοκολατένιο υγρό κέικ με αχλάδια

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 600 γρ. αχλάδια (όχι πολύ γινωμένα γιατί θα βγάλουν τα υγρά τους)
  • 150 γρ. κουβερτούρα που λιώνει εύκολα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. Αλεύρι τύπου 00
  • 100 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 3 αυγά (180 γρ. περίπου) 
  • ½ κοφτό κ.γ. κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 130 γρ. ζάχαρη 
  • 220 γρ. γάλα πλήρες
  • λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα ταρτιέρας
  • Για το γλάσο
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. χυμός λεμονιού (ή πορτοκαλιού αν προτιμάτε)
  • 20 γρ. κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνετε μια κεραμική ταρτιέρα 30 εκ. και την αφήνετε στην άκρη. Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε σε αρκετά χοντρές φέτες και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα αφράτο και πλήρως ομογενοποιημένο μείγμα. Μετά προσθέτετε το αλεύρι χτυπάτε να ενσωματωθεί και αρχίζετε να προσθέτετε και το γάλα σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. 
  3. Λιώνετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συχνά και φροντίζοντας να μην ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα στο νερό της κατσαρόλας που θα πρέπει να σιγοβράζει. Όταν λιώσει τελείως το μείγμα το αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Αφήνετε στην άκρη για λίγο το λιωμένο μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντάς το να “πέσει” ελαφρώς η θερμοκρασία του. Μετά το αδειάζετε στο μείγμα αυγών-αλευριού και το ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Μην σας ανησυχήσει που το μείγμα θα είναι αρκετά υγρό.
  5. Στη βάση της βουτυρωμένης ταρτιέρας στρώνετε τα αχλάδια σε ακτινωτό σχήμα (δείτε στη φωτο 15 πιο κάτω) από πάνω περιχύνετε τα αχλάδια με το μείγμα του κέικ και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λ ή μέχρι σταθεροποιηθεί το κέντρο του κέικ. Επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, διαφορετικός θα είναι και ο χρόνος ψησίματος. Αρχίζετε να ελέγχετε αν είναι έτοιμο μετά τα 25 λ ψησίματος.
  6. Για το γλάσο: Εν τω μεταξύ μέχρι να ψηθεί το κέικ ετοιμάζετε το γλάσο. Στύβετε το χυμό λεμονιού, το ρίχνετε, παιρνώντας το από σουρωτηράκι, σε ένα μπολ, προσθέτετε στο μπολ τη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύετε με σύρμα πολύ καλά μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. 
  7. Αφήνετε το γλάσο στην άκρη και μόλις ψηθεί το κέικ σας, το βγάζετε από το φούρνο και γυρίζετε το φούρνο στη λειτουργία γκριλ στους 180 βαθμούς. Μόλις βγάλετε το κέικ αμέσως απλώνετε το γλάσο σε όλη την επιφάνειά του και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 5 λ στο γκριλ να ψηθεί το γλάσο.
  8. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως πριν το κόψετε. Σας προτείνουμε να το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή αν είναι στις προτιμήσεις σας με σαντιγί και “φρεσκοκομμένα” αχλάδια. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή