Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση
  • 18 μπισκότα (200 γρ.) Digestive
  • 3 κ.σ. (50 γρ.) καβουρδισμένο λευκό αμύγδαλο
  • 1/2 φλ. τσαγιού (120 γρ.) βούτυρο λιωμένο
  • Για την κρέμα μανταρινιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού (120 γρ.) φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 φύλλα ζελατίνης
  • 1½ φλ. τσαγιού (300 γρ.) ζάχαρη
  • 4 μανταρινιών το χυμό
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού (120 γρ.) χυμό μανταρινιού
  • 1 φλ. τσαγιού (200 γρ. ) τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη σαντιγί
  • 3/4 φλ. τσαγιού + 2 κ.σ. (200 γρ.) κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, παγωμένη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 
  • 2 βανιλίνες
  • Για γαρνίρισμα
  • φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο για γαρνίρισμα
  • μανταρίνι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση: Θρυμματίζετε σε μπλέντερ ή σε μούλτι όλα τα μπισκότα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα φροντίζοντας να μην γίνουν τελείως σκόνη αλλά να αφήσετε κάποια μικρά κομματάκια μπισκότου. 
  2. Τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τα τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζετε το μείγμα σε, σχετικά, βαθιά ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενη βάση 24-26 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της και 2 εκ. στα τοιχώματα (με τη βάση ενός ποτηριού). Το βάζετε στο ψυγείο για 15 λ. 
  3. Για τη κρέμα μανταρινιού: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα για 2-3 λ ή μέχρι να αφρατέψει καλά. Παράλληλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό βάζετε τις ζελατίνες να μουλιάσουν. 
  4. Όταν αφρατέψει το βούτυρο, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύσμα και συνεχίζετε να χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα. Διακόπτετε προσωρινά το χτύπημα για να ρίξετε, με μια μαρίζ, μέσα στο μείγμα και το τυχόν βούτυρο που κόλλησε στα τοιχώματα του κάδου κατά τη διάρκεια του χτυπήματος. 
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, στο μείγμα και μόλις ομογενοποιηθούν πλήρως προσθέτετε το χυμό μανταρίνι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί. Το μείγμα σας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει αλλά αυτό θα εξαφανιστεί στη συνέχεια.
  6. Μεταφέρετε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ σε ένα κατσαρόλι και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με αυγοδάρτη. Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα, περίπου στα 8-10 λ το αποσύρετε από τη φωτιά.
  7. Στύβετε καλά τις ζελατίνες τις προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Σουρώνετε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  8. Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει καλά και μετά προσθέτετε, με σταθερή ροή, τη κρέμα μανταρινιού και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότου, τη καλύπτετε με μεμβράνη και ξαναβάζετε το γλυκό σας στο ψυγείου για τουλάχιστον 4 ώρες. 
  9. Για την σαντιγί: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη σαντιγί και τα χτυπάτε, σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 3-4 λ ή μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να κάνει πτυχές και να “στέκεται”. Γαρνίρετε τη τάρτα σας με τη σαντιγί, με αμύγδαλα φιλέ και μανταρίνι. 

Πηγή