Τιραμισού κλασικό

[*][*]

Υλικά συνταγής

  • 6 κρόκοι αυγών
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού μαλακό τυρί μασκαρπόνε
  • 1 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%
  • 500 γρ. σαβαγιάρ μπισκότα 
  • 6 κ.σ. ζεστό νερό
  • 4 κ.σ. εσπρέσο
  • 2 φλ. τσαγιού λικέρ Kahlua [*]
  • σκόνη κακάο για πασπάλισμα

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενο πάτο διαστάσεων 23 x 33 εκ. και στρώνετε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολας στη βάση και ένα δεύτερο μακρόστενο στα τοιχώματα για να ξεφορμάρετε εύκολα το τιραμισού σας.
  2. Βάζετε σε μεγάλο μπολ σε μπεν μαρί τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε διαρκώς, σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω από το ζεστό νερό για 10 λ περίπου. Μετά τα 10 λ που θα έχει ψηθεί το αυγό αφαιρείτε το μπολ από το μπεν μαρί και χτυπάτε με το μίξερ το μείγμα κρόκων ζάχαρης μέχρι να αφρατέψει και κρυώσει ελαφρώς.
  3. Προσθέτετε στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους και το τυρί και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη.
  4. Βάζετε ένα άλλο καθαρό μεταλλικό μπολ και τα εξαρτήματα του μίξερ με το οποίο θα χτυπήσετε τη κρέμα γάλακτος στη κατάψυξη για 15-20 λ περίπου να παγώσουν καλά για να πετύχετε μια τέλεια σαντιγί. Μετά τα 20 λ βάζετε στο παγωμένο μπολ τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε για 5 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. 
  5. Ρίχνετε σταδιακά τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το μείγμα κρόκων-τυριού και ανακατεύετε με μια μαρίζ, πολύ αργά με μαλακές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω για να μη φύγει ο αέρας από τη σαντιγί. Αφήνετε το μείγμα τιραμισού στην άκρη.
  6. Ζεσταίνετε τις 6 κ.σ. νερό και διαλύετε το καφέ εσπρέσο. Ρίχνετε σε μπολ το λικέρ Kahlua, προσθέτετε και το διαλυμένο καφέ και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Βυθίζετε στο μείγμα τα σαβαγιάρ, ένα τη φορά, για περίπου 4-6 δευτερόλεπτα και τα στρώνετε το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση του ταψιού. Αν μένουν κενά μεταξύ τους, σπάστε μερικά σαβαγιάρ για να καλυφθεί παντού η βάση. 
  7. Στρώνετε πάνω από τα σαβαγιάρ τη μισή κρέμα τυριού και ισιώνετε την επιφάνεια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα σαβαγιάρ βυθισμένα στο μείγμα καφέ-λικέρ τα οποία στρώνετε πάνω από τη κρέμα και τελειώνετε με την υπόλοιπη μισή κρέμα τυριού. Ισιώνετε την επιφάνεια και πασπαλίζετε με σκόνη κακάου.
  8. Βάζετε το τιραμισού στο ψυγείο, κατά προτίμηση για ένα βράδυ για να παγώσει καλά. Την επόμενη το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και σερβίρετε.

[*][*]Πηγή