Υλικά συνταγής

  • 6 κρόκοι αυγών
  • 1/2 φλ. τσαγιού (100 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
  • 2 φλ. τσαγιού (470 ml) ελαφρύ καφέ εσπρέσσο (ή γάλα αν το σερβίρετε στα παιδιά)
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 450 γρ. τυρί μασκορπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού (470 ml) κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
  • 32 μπισκότα όρεο
  • 2-3 κ.σ. κακάο σκόνη (ή τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας) για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ ρίχνετε τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη, τα βάζετε σε μπεν μαρί και τα χτυπάτε με σύρμα, φροντίζοντας το νερό της κατσαρόλας να είναι σε χαμηλή φωτιά και να σιγοβράζει και σίγουρα το νερό να μην ακουμπά το μπολ με τους κρόκους.
  2. Χτυπάτε διαρκώς τους κρόκους με τη ζάχαρη, με σύρμα, για 8-10 λ για να φτάσει το μείγμα στους 160 βαθμούς κελσίου για να παστεριωθούν τα αυγά. Η ζάχαρη πλέον θα έχει λιώσει και δεν θα βλέπετε πλέον κόκκους ζάχαρης στο μείγμα. Αποσύρετε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνετε το μείγμα αυγών να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Μετά σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το τυρί μασκαρπόνε με το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα λείο αφράτο μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα αυγών μέσα στο μασκαρπόνε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το αφήνετε στην άκρη. 
  4. Σε άλλο μεγάλο καθαρό μπολ ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε, με καθαρό και στεγνό μίξερ, σε πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Αρχίζετε να ρίχνετε την σαντιγί στο μπολ με το μείγμα μασκαρπόνε, ανακατεύοντας με σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη.
  5. Σε ένα μέτριο ρηχό μπολ ρίχνετε λίγο λίγο τον καφέ εσπρέσο και βουτάτε πρώτα τα 16 όρεο, ένα τη φορά, μόνο για 1-2 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά, χωρίς να τα αφήσετε να μουλιάσουν γιατί θα σπάσουν. Τα αραδιάζετε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια στρώση και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα την μισή κρέμα μασκαρπόνε.
  6. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με το μπισκότα όρεο βουτηγμένα στο εσπρέσσο, τα στρώνετε πάνω από την κρέμα και τα καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα μασκορπόνε. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ.
  7. Πριν το σερβίρετε, με ένα μικρό σουρωτήρι, πασπαλίζετε το γλυκό σας με κακάο. Προαιρετικά αντικαταστήστε το κακάο με νιφάδες ή τρούφα σοκολάτας. Μετά το κόβετε σε 12 κομμάτια και το σερβίρετε. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή