Τουρτίτσα σοκολάτας χωρίς αλεύρι με 3 υλικά

Υλικά συνταγής

  • Για τη τούρτα
  • 8 μεγάλα αυγά
  • 225 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια+ επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 450 γρ. κουβερτούρα ημίγλυκη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • Για τη γκανάς σοκολάτας (προαιρετικά)
  • 80 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά
  • 100 γρ. κουβερτούρα που λιώνει εύκολα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη τούρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνετε πολύ καλά τη βάση και τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και στρώνετε στη βάσης χαρτί ψησίματος. Καλύπτετε πολύ καλά, αεροστεγώς, τη φόρμα εξωτερικά με αλουμινόχαρτο και τη τοποθετείτε σε ένα μεγαλύτερο ταψί που να την χωράει άνετα. Την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Ρίχνετε τα αυγά στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε για τουλάχιστον 5 λ ή μέχρι να αφρατέψουν καλά και διπλασιαστούν σε όγκο. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σοκολατένιο μείγμα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων ως εξής:
  3. α) Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ ρίχνετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε κομματάκια και τα λιώνετε είτε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συχνά πάνω σε νερό που σιγοβράζει φροντίζοντας να μην ακουμπά το νερό στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα τελείως λείο μείγμα και το αποσύρετε από τη φωτιά. 
  4. β) Εναλλακτικά, τοποθετείτε σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος τα κομματάκια σοκολάτας και βουτύρου και τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα λιώνετε σε ισχύ 50% του φούρνου για 2-3 λ ελέγχοντάς τα και ανακατεύοντας με στεγνό κουτάλι, στην αρχή ανά 30 δευτερόλεπτα και προς το τέλος ανά 10 δευτερόλεπτα μέχρι να έχετε ένα εντελώς λείο μείγμα. 
  5. Ρίχνετε μέσα στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα το 1/4 των χτυπημένων αυγών και ανακατεύετε με μαρίζ, με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί. Μην το χτυπήσετε με το μίξερ γιατί θα “φύγει ο αέρας” στα αυγά και δεν θα φουσκώσει.  
  6. Επαναλαμβάνετε 3 φορές την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα αυγών φροντίζοντας να ενσωματώνεται καλά μετά από κάθε προσθήκη. Όταν ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. 
  7. Έχετε ήδη βράσει μπόλικο νερό και όπως είναι κοχλαστό το ρίχνετε προσεκτικά, μέσα στο μεγάλο ταψί μέσα στο οποίο τοποθετήσατε τη φόρμα με το γλυκό σας, φροντίζοντας να καλύψει κατά τα 2/3 τα τοιχώματα της φόρμας. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να σταθεροποιηθούν καλά οι άκρες του αλλά όχι το κέντρο του. 
  8. Βγάζετε το γλυκό σας από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στο νερό μέχρι να κρυώσει λίγο το καυτό νερό για μπορέσετε να βγάλετε χωρίς να καείτε. Το βγάζετε προσεκτικά από το νερό και το αφήνετε μέσα στη φόρμα πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το τοποθετείτε, μέσα στη φόρμα, στο ψυγείο για 6-8 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ.
  9. Πριν το σερβίρετε, το ξεφορμάρετε προσεκτικά, το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το σερβίρετε με παγωτό ή πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή σαντιγί ή φτιάχνετε γκανάζ σοκολάτας για να το περιχύσετε. 
  10. Για τη γκανάζ σοκολάτας: Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και το βάζετε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη βάζετε σε πυρίμαχο μπολ.
  11. Μόλις εμφανιστούν στη κρέμα γάλακτος οι πρώτες φουσκαλίτσες κοχλασμού την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά, τη ρίχνετε στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να έχετε μια εντελώς λεία γκανάζ σοκολάτας.
  12. Την αφήνετε να 5 λ να κρυώσει ελαφρώς και μετά περιχύνετε τη τούρτα σας. Τη γαρνίρετε με τριμμένη γκοφρέτα και φρέσκα φρούτα εποχής ή σαντιγί ή ξηρούς καρπούς και μόλις σταθεροποιηθεί η γκανάζ τη σερβίρετε.

Πηγή