Τούρτα μπανόφι

Υλικά συνταγής

  • 2 κουτιά (397 γρ. το ένα) ζαχαρούχο γάλα ή έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο “Dulce de Leche” 
  • 1 πακέτο (225 γρ.) μπισκότα digestive
  • 1/2 πακέτο (100 γρ.) μπισκότα digestive σοκολάτα
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 4-5 μπανάνες μεσαίου μεγέθους, ώριμες
  • 1 κουβερτούρα (100-125 γρ.), τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το καραμέλωμα του ζαχαρούχου γάλακτος: Αν δεν πάρετε έτοιμο καραμελωμένο γάλα (σε όλα τα μεγάλα ΣΜ) και θέλετε να καραμελώσετε μόνοι σας κάνετε το εξής: Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τη τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Βγάζετε από τις κονσέρβες με το ζαχαρούχο, το χαρτί της συσκευασίας τους (για να μη γεμίσει η κατσαρόλα χαρτιά). 
  2. Μόλις κοχλάσει το νερό ρίχνετε μέσα τις κονσέρβες, ΧΩΡΙΣ να τις ανοίξετε, βεβαιώνεστε ότι είναι ΚΑΛΑ σκεπασμένες με το νερό, και τις βράζετε, πάντα στη μέτρια φωτιά, για 2½ ώρες.
  3. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ελέγχετε συχνά και αν έχει κατέβει η στάθμη του νερού και συμπληρώνετε με ζεστό νερό, ώστε να μένουν οι κονσέρβες ΠΑΝΤΑ σκεπασμένες με το νερό. Στη συνέχεια αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τις κονσέρβες ΚΛΕΙΣΤΕΣ να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα. Μην ανοίξετε τις κονσέρβες όσο ακόμα είναι ζεστές γιατί μπορεί να “εκραγούν”. 
  4. Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χύτρα ταχύτητας όπου θα βράσετε τη καραμέλα σας σε 35 λ. Θα αφήσετε τις κονσέρβες και πάλι για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσουν. 
  5. Για τη μπισκοτένια βάση: Θρυμματίζετε όλα τα μπισκότα, σε μπλέντερ ή στο μούλτι, σε σκόνη και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύετε μέχρι να υγρανθεί με το βούτυρο όλη η ποσότητα του μπισκότου. Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενη βάση 20-22 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση. Το βάζετε στο ψυγείο για 45 λ ή μέχρι να σφίξει. 
  6. Για τη συναρμολόγηση: Στη συνέχεια, ανοίγετε τις 2 κονσέρβες με το ζαχαρούχο που έχει μετατραπεί σε πηχτή καραμέλα. Θα χρησιμοποιήσετε ποσότητα 1½ κονσέρβας. Βγάζετε τη μπισκοτένια βάση από το ψυγείο και απλώνετε επάνω σε αυτή, ομοιόμορφα, τη 1½ κονσέρβα πηχτής καραμέλας.
  7. Ξεφλουδίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις απλώνετε πάνω στη καραμέλα. Πασπαλίζετε από πάνω τη τριμμένη, στο χοντρό του τρίφτη, καραμέλα και βάζετε τη τουρτίτσα σας για 45 λ περίπου στο ψυγείο πριν τη ξεφορμάρετε και τη σερβίρετε. 

Πηγή