Τούρτα μωσαϊκό

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση “Μωσαϊκό”
  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 100 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, ή μαργαρίνη με φρέσκο βούτυρο, καλά μαλακωμένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα), άψητα, ανάλατα
  • 225 γρ. μπισκότα (1 πακέτο) Πτι Μπερ, τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
  • Για τη σοκολατένια επικάλυψη
  • 300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕIΟ, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί (σαν γιαούρτι)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση “Μωσαϊκό”: Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζετε πάνω στη τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύετε πολύ καλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και γίνει ένα λείο, ομοιογενές μείγμα.
  2. Ενσωματώνετε λίγο λίγο το βούτυρο ανακατεύοντας με τη μαρίζ. Αν κρυώσει η σοκολάτα και δεν ενσωματώνονται τα υλικά, τοποθετείτε το μπολ σε μπεν μαρί, και τη ζεσταίνετε πολύ λίγο για να μπορέσει να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέτετε τα μπισκότα και τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα από τη σοκολάτα.
  3. Σε ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζετε μέσα το μείγμα και το πιέζετε να απλώσει και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Το τοποθετείτε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες να σταθεροποιηθεί.
  4. Για τη σοκολατένια επικάλυψη: Τεμαχίζετε τη κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνετε τα 150 ml σε θερμοκρασία δωματίου κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση την αδειάζετε πάνω στη τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να λιώσει όλη η κουβερτούρα και να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
  5. Σημείωση: Αν η κρέμα ήταν πολύ κρύα ή η κουβερτούρα σας δεν είναι πολύ καλής ποιότητας, μπορεί το μείγμα να μην ομογενοποιείται και να μείνουν κομμάτια σοκολάτας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπολ με τα υλικά σε μπεν μαρί, για να διευκολύνουμε την ομογενοποίηση, προσέχοντας να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του μείγματος.
  6. Μόλις ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα, το αφήνετε στην άκρη για 2-3 λ, ή μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, τόσο που να το αισθάνεστε στα χείλη σας χλιαρό και όχι ζεστό. Τότε ενσωματώνετε στο χλιαρό σοκολατένιο μείγμα, τη πηχτή σαντιγί και ανακατεύετε πολύ απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  7. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πλατύ, επίπεδο και ρηχό σκεύος, π.χ. ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο τάπερ ή ένα ταψάκι, έτσι ώστε να απλώσει και να κρυώσει πιο γρήγορα. Το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί. 
  8. Αδειάζετε το μείγμα της επικάλυψης σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με φαρδύ κορνέ, σε σχήμα αστεριού, και γαρνίρετε τη βάση του μωσαϊκού φτιάχνοντας μεγάλες ροζέτες.

Πηγή