[*][*]

Υλικά συνταγής

  • 1.250 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη (αυξομειώστε τη ποσότητα ανάλογα με τη γεύση σας και ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα πορτοκάλια σας)
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 μεγάλων πορτοκαλιών το χυμό + το ξύσμα
  • 50 γρ. αποξηραμένη καρύδα (ινδοκάρυδο) 
  • πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) 
  • ελαφρώς καβουρδισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα ή κάσιους και σταφίδες για γαρνίρισμα

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λοβό βανίλιας και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνετε το σιμιγδάλι μαζί το χυμό και το ξύσμα των 3 πορτοκαλιών και ανακατεύετε πολύ καλά να αναμιχθούν πλήρως. 
  2. Τέλος προσθέτετε το αποξηραμένο ινδοκάρυδο, ανακατεύετε και τα αφήνετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βράσουν τα υλικά και φουσκώσει το σιμιγδάλι. Όταν αρχίσουν να βράζουν και εμφανιστούν οι πρώτοι πίδακες κοχλασμού αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  3. Προαιρετικά, προσθέτετε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχει ο χαλβάς σας ένα πορτοκαλί χρώμα. Βγάζετε το λοβό της βανίλιας, τον ανοίγετε οριζόντια με ένα κοφτερό μαχαιράκι, ρίχνετε τα εσωτερικά σποράκια του μέσα στο χαλβά και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
  4. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί, μεγέθους επιλογής σας, ανάλογα με το πάχος κομματιών του χαλβά που επιθυμείτε. Ισιώνετε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού, τον αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά. [*]
  5. Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε κομμάτια μερίδες, πάνω σε κάθε κομμάτι βάζετε από ένα ξηρό καρπό και 1-2 σταφίδες και μετά τον βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. Τον σερβίρετε δροσερό και τον απολαμβάνετε.

[*][*]Πηγή