Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 800 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμονιού ο χυμός και η φλούδα
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 σφηνάκι ούζο (προαιρετικά)
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 100 γρ. χουρμάδες αποξηραμένους, ψιλοκομμένους
  • 100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • σκόνη κανέλας για πασπάλισμα στο σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για να βγουν εύκολα τα φλούδια των αμύγδαλων, σε ένα κατσαρόλι βράζετε νερό και τα “ζεματάτε” για 4-5 λ. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα ξεφλουδίζετε πιέζοντά τα ελαφρώς με τα χέρια σας. Τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνετε το σιμιγδάλι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα φροντίζοντας να μη σκουρίνει πολύ. Προσθέτετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε μέχρι να σοταριστούν και αυτά μαζί με το σιμιγδάλι. 
  3. Παράλληλα σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, τη κανέλα και το ούζο (προαιρετικά, αν δεν το βάλετε προσθέστε 1-2 πρέζες γλυκάνισο) και τα ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα ζάχαρης μέσα στη κατσαρόλα με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, φορώντας γάντια και με πολύ προσεκτικές κινήσεις γιατί θα φουσκώσει απότομα. Ανακατεύετε καλά,  προσθέτετε τους χουρμάδες και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ο χαλβάς και να “ξεκολλάει” από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  5. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το καυτό χαλβά σε μια μεγάλη ή δύο μικρότερες φόρες του κέικ και με την ανάποδη ενός κουταλιού ισιώνετε την επιφάνειά του πιέζοντάς τον ελαφρώς προς τα κάτω να γίνει συμπαγής.
  6. Αφήνετε το χαλβά σας να κρυώσει καλά και μετά τον αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τον πασπαλίζετε με μπόλικη κανέλα, τον κόβετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!

Πηγή