[*][**][*]

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 2 ⅔ φλ. τσαγιού (310 γρ.) αλεύρι για κέικ+ επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 2 κ.σ. (16 γρ.) κακάο σκόνη
  • 1 κ.γ. (5 γρ.) σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. (5 γρ.) αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού (113 γρ.) βούτυρο,  μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 ½ φλ. τσαγιού (300 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού (220 ml) σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. (5 ml) ξύδι λευκό
  • 2 κ.σ. (10 ml) εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. τσαγιού (240 γρ.) βουτυρόγαλα, σε θερμοκρασία δωματίου [*]
  • 30 γρ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή ζελέ [**]
  • Για την επικάλυψη κρέμας τυριού
  • 500 γρ. μαλακό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ⅓ φλ. τσαγιού (300 γρ.) κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 1 κ.γ. (5 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού (155 γρ.) ζάχαρη άχνη

[*]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε καλά και πασπαλίζετε με αλεύρι 2 ταψιά 23 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε μαζί όλα τα στερεά υλικά, δηλ. το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως.
  3. Προσθέτετε τη βανίλια, το ξίδι, το βουτυρόγαλα και το σπορέλαιο χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αλευριού χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνεται. Τέλος ρίχνετε το κόκκινο χρώμα μαγειρικής, λίγο τη φορά μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό κόκκινο χρώμα.
  4. Αδειάζετε το έτοιμο μείγμα, μοιράζοντάς το ισομερώς, στα 2 ταψιά και τα ψήνετε, ένα τη φορά, στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο βγει καθαρή. Τα ξεφουρνίζετε τα αφήνετε για 10 λ στην άκρη και μετά βγάζετε τα κέικ από το ταψί και τα αφήνετε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  5. Για την κρέμα τυριού: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτετε και το μαλακό τυρί κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφρατέψουν.
  6. Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάτε με καθαρό και στεγνό μίξερ τη κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να κάνει “κορυφές” και να στέκεται. Προσθέτετε σταδιακά, λίγη σαντιγί τη φορά μέσα στο μπολ με το μείγμα τυριού, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, με μια μαρίζ με απαλές κικλυκές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Για την συναρμολόγηση: Kόβετε τις κορυφές των κέικ που έχουν φουσκώσει ώστε να έχουν μια επίπεδη επιφάνεια. Θρυμματίζετε σε ψίχουλα τις κορυφές των κέικ που κόψατε και τα αφήνετε στην άκρη.
  8. Μεταφέρετε το 1 κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνετε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του λίγη λιγότερη από τη μισή κρέμα τυριού. Σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ και μετά απλώνετε σταδιακά, με σπάτουλα, όλη την υπόλοιπη κρέμα τυριού στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του κέικ. (Βλέπε βίντεο).
  9. Διακοσμήστε το κέικ σας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, με τα ψίχουλα που κρατήσετε και το σερβίρετε. Ότι περισσέψει, μπορείτε να το καλύψετε και να το διατηρήσετε στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Πριν το σερβίρετε το βγάζετε νωρίτερα από το ψυγείο για να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.

[*][*]Πηγή