Κέικ λεμονιού με γλάσο ζάχαρης νηστίσιμο

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού, μετρημένος αφού τον σουρώσουμε
  • 3 λεμονιών το ξύσμα
  • 200 ml λάδι (100 ml ελαιόλαδο + 100 ml ηλιέλαιο)
  • 260 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 325 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 40 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη ή έτοιμη σκόνη αμυγδάλου
  • λίγο λάδι + λίγο αλεύρι για το ταψί
  • Για το γλάσο ζάχαρης
  • 230 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 ml νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, στη βάση και τα τοιχώματα. Το τινάζετε ανάποδα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη.  
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα, πολύ καλά, τον χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Μετά προσθέτετε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν.
  3. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το ξύσμα και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές, ημίρρευστο μείγμα. (Αν σας κουράζει το χτύπημα με το σύρμα χρησιμοποιείστε το φτερό του μίξερ σας).
  4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνετε για 40-50 λ ή μέχρι η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσετε στο κέντρο του να βγει καθαρή, διαφορετικά το ψήνετε για λίγο ακόμα. Το ξεφουρνίζετε το μεταφέρετε σε σχάρα και όταν κρυώσει και το βγάζετε από το ταψί.
  5. Για το γλάσο ζάχαρης: Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με το σύρμα τα 2  υλικά, μέχρι να γίνει ένα λείο, ημίρρευστο και κάπως κολλώδες μείγμα. Όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, το περιχύνετε με το γλάσο, αφήνοντας να τρέξει και στα πλαϊνά του. 

Πηγή