Κέικ με γιαούρτι και μέλι

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ:
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι με λίγα λιπαρά
  • ¼ φλ. τσαγιού μέλι
  • 170 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον λιωμένο για άλειμμα ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για γαρνίρισμα και σερβίρισμα:
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • γιαούρτι με μέλι και καρύδια για σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 23 εκ. το αλείφετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε καλά με αλεύρι. Τινάζετε το περίσσιο αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Για το κέικ: Σε ένα μέτριο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά. Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε καλά το γιαούρτι με το μέλι. 
  3. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας μετά τη προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως. Ρίχνετε και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα για ½ λ. 
  4. Συνεχίζοντας το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτετε το μείγμα αλευριού, σταδιακά, σε 3 δόσεις εναλλάξ με το μείγμα γιαουρτιού-μελιού, αρχίζοντας και τελειώνοντας τις δόσεις με το μείγμα αλευριού.
  5. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί σας ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή.
  6. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στο ταψί για 10 λ και στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε σχάρα. Το αφήνετε στη σχάρα μέχρι να κρυώσει να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Το σερβίρετε συνοδευόμενο με γιαούρτι, μέλι και καρύδια. 

Πηγή